Friday, February 11, 2011

AniZz sedang memberontak PART : 4




Masa tengah dengar taklimat,
roommate aku pun datang sebab
dia baru je balik dari kelas,
and dia pun duduk lah sebelah aku.


Lepas je habis semua tu,
kami pun naik lift and terus
masuk rumah.
Aku tengok,
budak yang 'ada kerja' tu,
tengah baring-baring atas katil..
Ohohohoh..
Nasib baik lah kami sebaya.
Kalau tu adik aku,
dah lama kena buli hidup-hidup.



A'an,
my roommate,
bengang betul dengan mereka ni.
Dia dah pesan awal-awal,
tapi diorang tak nak dengar cakap dia pun.


****** Exclusive Fact about AniZz *******


Aku selalu cakap yang aku ni
baik hati, sopan-santun, ramah-tamah,
lemah-lembut~
Well,
memang pun.
Tapi bukan 100%.
Cuma 70-80% je.



Aku pun manusia juga.
Ada perasaan marah 60%.
Perasaan menyampah 70%.
Perasaan malas 99%.
Negative thinking 20%.
Positive thinking 80%.



Aku memiliki darah jenis B.
Mengikut orang Jepun,
darah jenis B ni,
adalah seorang yang individualist,
keras kepala, buat benda yang
dia suka sahaja, and suka buat benda
dengan cara yang tersendiri.
Kalau buat kerja,
usually hasilnya adalah perfect.



Itulah aku.
Walaupun tengah annoyed,
aku still akan buat muka manis.
Aku malas nak bergaduh.
Aku ni jenis yang suka think positive.
Aku lebih suka mendiamkan diri,
and let the nature flow~



Tapi,
ada certain level yang boleh
membuatkan muka aku boleh
terpampang tulisan 'annoyed'.


___________________________________________________
1) Kalau ada orang suruh aku buat kerja.


- Bukan aku tak suka. Aku suka 10% je.



- Aku tak suka bila orang tu pandai-pandai je
suruh kami buat kerja, tapi dia langung tak tolong.


- Yang dia tahu cakap : "Aku nak, bila aku sampai je, semua dah settle."
Lepas tu, terus duduk termenung dekat meja. Kononnya tengah perhatikan kami.
_______________________________________________





_____________________________________________________
2) Berlagak pandai, membesar-besarkan diri.


- Contohnya, menceritakan penat jerihnya dia
belajar, macam dia sorang je lah student dekat rumah kami.



- Aku ada seorang lecturer ni, masa tu kami Diploma.
Fuh! Lecturer tu punya pandangan, memang annoying gila.
- Dia pandang macam dia seorang lah manusia terhebat subjek tu.



- Bila kami tanya soalan, dia cakap : "Huh? Itu pun kamu tak tahu?
Kamu yang dekat belakang tu, jawab dekat depan."
- Langsung tak jawab soalan kami tadi.
- Dah lah buat muka berlagak.



- Aku ok je, sebab tak pernah kena marah dengan dia lagi.
- Tapi, my senior and friend asyik desak aku ajak tukar kelas,
sebab diorang dah tak tahan dengan lecturer tu.
_____________________________________________________






______________________________________________________
3) Menghina mak cik-mak cik cleaner.


- Setakat ni, aku belum jumpa lagi.
- Tapi aku tak suka tengok orang yang tak
tegur or senyum dekat Mak cik cleaner bila mak cik tu tegur diorang.



- Itu orang tua. Hormat lah dia. Memanglah, bila
kau dah grade nanti, kau boleh jadi boss dia,
tapi, dia still lagi orang tua, ok?


- Aku pun, at least akan senyum dengan mak cik cleaner
time dekat UiTM Segamat dulu.
- Kalau nak jadi pemimpin berjaya,
tackle orang bawahan dulu.



- Hormat mereka dahulu jika anda
mahu mereka hormatkan anda.
_____________________________________________________




____________ AniZz ______________

5 comments:

Humaira' said...

akhirnya sy jumpa org yg baik dgn mcik2 cleaner!! tks anizz, sbb them mmg kwn baik sy dunia akhirat. sy akan terasa hati, sedih.. kalau ada org yg buli or buat dek dgn mcik2 cleaner. semoga Allah merahmatimu dunia dan akhirat. ameen ya Rob..

Aku & Diriku said...

Dah lama baca blog aniz (terjumpa kat blog pn roza), br arini dpt komen,,keep it up girl.Nnt boleh jd penulis mcm prof n pn roza

khairi1224 said...

salam, tahniah kerana anda mmpunyai bakat menulis.. teruskan..saya percaya anda akan berjaya.. (dengan syarat..anda mesti percaya yang anda akan berjaya..) :D

miera azzudin said...

yes..annoying gle dgn org2 cm ni..kta senasib..huhu

AniZz said...

Humaira' : I mmg baik dgn smua org~ Hahahaha~ Lgi pun, mereka manusia mcm kte jgk, kn?



Aku & Diriku : Dah lme? Wah~ Thank you~ Jdi pnulis mcm my Pak Ngah and Mak Ngah? Hmmm... Bahasa Melayu pun terabur~ Mcm mne nk jdi pnulis mcm mereka.. (ceh. Humble giler aku ni)




Khairi1224 : Salam. Bakat menulis?
(o.0)... Hahahahhaa~ Thank you. Tak berbakat pun. Just main tulis je, sambil berlagak konon busy menaip assignment, padahal bergossip dalam blog. Hahahahahah~




Miera : Annoying kan? kan? kan? Nasib lah I still lagi ada sikap lemah-lembut, sopan-santun, ramah-tamah~ Hahahahaha~

Sama-samalah kita membenteras budaya tidak bertanggungjawab ni.
(Wah, berkempen pulak aku ni)