Tuesday, January 11, 2011

AniZz di UiTM Bandaraya Melaka : Part 1

Ok,
aku tahu,
ramai orang yang tak sabar nak
baca post aku yang terbaru~
Heee~




Firstly,
I want to say THANK YOU
Mr. Broadband Maxis sebab
still sudi berkhidmat dengan aku
eventhough aku dah sebulan tak bayar bill.
I Love you!
Nanti aku minta my beautiful mother
tolong bayarkan bill, ok??
(ada unsur pujukan di situ. Please mom~)




Bila aku buka blog je,
aku terpandang satu blog yang
bloggernya memang jarang nak update.
Yes.
My mom's blog.




Bila aku terpandang je blog
my mom yang dah di update tu,
aku pun cakap:
"Mother ni.. Mentang-mentanglah aku tak ada di rumah, dia tulis pasal aku pulak~"
Hahahahah~




Untuk pengetahuan semua,
aku telah berjaya melanjutkan pelajaran
di UiTM Kampus Bandaraya Melaka.
Aku ambil course :
BBA (Hons) International Business.




Sekarang,
aku semester ke tiga.
Setelah 6 bulan aku merehatkan diri
di rumah after ambil Diploma,
aku rasa agak excited untuk sambung belajar.




Kami mendaftar pada 2hb Januari 2011.
Malam sebelumnya,
aku tidur di rumah my Atok.
So,
kami bertolak dari Segamat, Johor
pada pukul 7 pagi.




Image taken from Black Furo Blogspot. Thank you~




Sebelum mendaftar di UiTM,
aku telah buat beberapa survey di Internet
berkaitan dengan my new campus.
Ye lah,
ini first time aku datang sini.
Mestilah nak tahu selok belok tempat ni.




Aku jumpa 2 blog yang menceritakan
keadaan di UiTM Kampus Bandaraya Melaka.
1 blog lengkap hasil tulisan seorang Siswa (pelajar lelaki),
1 blog kurang lengkap hasil tulisan seorang Siswi (pelajar perempuan).
Mungkin dia tidak ada mood nak menulis kot~




So,
I decided untuk menulis satu post,
yang menceritakan keadaan di UiTM ini,
sebab,
aku tahu perasaan orang yang excited
nak masuk campus baru,
tapi langsung tak jumpa any info di internet.




Aku bukannya nak cakap aku
tulis post ni detail giler.
Aku tulis mengikut memory aku
and kerajinan lah, ok?
Heeeee~




AniZz : Freshie student!


Ok,
aku sampai di kampus ini lebih kurang
pukul 8.15 pagi.
Fuh~
nasib baik my father expert bawa kereta.
Dah lah itu first time my father bawa kereta
ke UiTM Bandaraya Melaka.
Ye lah,
dah aku dapat Diploma dekat Campus Segamat,
buat apa nak bawa kereta dekat Melaka pula~




Aku nasihatkan supaya anda yang baru
nak daftar supaya datang lebih awal.
Kenapa?
Kolej a.k.a apartment penginapan untuk
student sangatlah terhad.
Siapa cepat, dia dapat!
And, jangan lupa bawa cash RM 430
untuk duit kolej.




Masa aku baru sampai,
aku tengok ramai student dah beratur
panjang berjela.
Nasib baik ada my friend, Nora yang
memang datang awal.
So, aku beratur depan dia je lah.
Heeeee~




Kami beratur depan library ground floor.
Lepas tu, di pisahkan by group untuk
mendaftar di library.
Aku group first!




Dekat library tu,
kami di beri satu file berwarna hijau,
then dalam tu kena isi borang.
Bawalah 8 keping gambar.
Memang banyak kena guna gambar.




Bila dah isi borang and kad library,
aku pun beratur untuk serahkan file tu
untuk dapat cop pengesahan.
Aku nampak ada dua line,
so, aku pun beraturlah dekat line ke dua.




"Ni mana nama penjaga? Tak ada penjaga ke?!"




Wah!
Emotional betul~
A.P.A.K.A.H. kakak ni??
Relax sudaaaahh~




Aku pun tulislah nama penjaga.
Manalah aku perasan yang belakang kad
tu ada tulis something lagi.
Lain kali,
tulislah "To be continue.." kat depan kad tu.




Lepas tu aku pun bagi balik dekat kakak tu.
Nora, my friend panggil aku untuk
pergi check point seterusnya di tingkat 6.




"Hey, tak pergi counter sana ke?!"




Aku pun agak blur.
Dia cakap dengan aku ke?




"Nak buat apa, ye?"
Aku bertanya dengan sopan.
Yelah,
freshie student.
Kenalah sopan sikit~




"Ewah! Dia tanya aku nak buat apa pulak budak ni!"




Seriously,
aku rasa macam nak melawan je
minah ni.
Aku tanya elok-elok,
dia emotional pulak.




Aku pun panggil kawan aku yang
senasib dengan aku untuk ke counter
depan dia.
Rupa-rupanya,
tu kaunter cop.
Kaunter kakak tu,
kaunter kad libry je.




Cakaplah elok-elok, tak pun,
lain kali, tulis dekat kertas and tampal
dekat mana-mana "KAUNTER COP",
tak ada lah kami ni wonder-wonder dekat situ.




Mereka cakap guna microphone.
Dengan persekitaran yang hingar bingar,
and microphone yang nak tak nak je bunyinya,
manalah kami semua dapat terima information.




Kalau jelas pun,
bukan semua orang faham apa yang dia cakap.
Dia kena consider yang student dekat sini
bukan semua cakap bahasa Melayu.
Ada yang cakap English, Kelantan, Kedah, Terengganu~
So,
janganlah cakap laju-laju,
cakap slow-slow, jelas and kuat bunyinya.




Aku pun cakap dengan my friend, Nora :
"Nanti kau vote aku jadi JPK ke, MPP. Aku nak buat rules yang setiap pembantu mesti kena jaga adab sopan."




Ye lah,
yang datang untuk mendaftar ni student baru.
Baru first time datang ke campus ni.
Jangan nak harapkan bunyi microphone yang on and off
tu untuk menerangkan counter mana untuk dapat cop,
and counter mana untuk serahkan kad libry.




Aku ni dah lah group first mendaftar.
Kalau dah nak dekat tengah hari tu,
wajarlah dia moody sebab mungkin dia penat,
tapi ini tak,
tak sampai sejam counter tu di buka,
dia dah moody semacam.
Well,
think positive,
mungkin kakak tu penat jaga counter sejam,
yelah, orang tua ni lain sikit kekuatan fizikal dia.
(Hah! Kan aku dah panggil dia orang tua!)




Tapi,
pembantu-pembantu yang lain
semuanya ok, friendly~
kakak tu je yang berjaya membuatkan
mood aku down time mendaftar.
Cis!




Lepas dah daftar dekat counter
HEA, HEP, unit Kesihatan, Kolej, Program,
and buat kad matrik yang gambarnya di tangkap
on the spot,
aku pun turun menggunakan TANGGA dari
TINGKAT 11.




OMaiGucci~
Lutut aku dah menggigil.
Tu baru turun,
belum naik tangga lagi.




Sekarang aku dah biasa.
Rekod tertinggi aku ialah
menaiki tangga non stop from
ground floor tu ke tingkat 14.
Jangan tanyalah muka kami macam mana.
Dekat ground floor semua orang muka cun.
Bila dah sampai tingkat 14,
muka dah jadi macam muka mak cik jual kuih
yang baru lepas kena kejar dengan anjing.
Hahahahahha~




Kenapa tak naik lift?
Nanti aku cerita dengan lebih detail
in the next post.




P/S : Miss you my friend Nadia, Dila and Pika~
Kak Shida, thank you sebab sudi melawat I tadi~
and Happy birthday Nora!!




Have a Nice and Wonderful Day!! ___________________________

4 comments:

siti suhaila ibrahim said...

salam.. nk tny sket..hehe. klu student baru lepasan dip bole dpt x hostel?

ciksukasuki said...

akak,intake IB still dkt melaka ke ada kempus lain skrg?

Aziim Azib said...

Salam anis, haha blog BlackFluroscent tu dah lupus. now dah tukar blog. rajin2 visit la aziimartstudio.blogspot.com.

NSA said...

Assalamualaikum. Akak duit kolej memang kena byr on the spot ke? Senior saya kata boleh byr seblum final sem 1.