Thursday, December 16, 2010

Phobia dan AniZz

Dulu,
Sebelum ada Darwisha,
aku sorang je anak perempuan
dalam family aku.


Even jiran aku,
semuanya budak lelaki.
Kalau ada girl pun,
still kecil lagi.


So,
dulu aku ni agak
boyish sedikit.
Mesti anda semua tak percaya,
kan? kan?


Yelah,
anda semua dah biasa
tengok saya yang versi
lemah-lembut, ramah-tamah,
sopan-santun, baik-hati~'
Cewah!


Ok,
hari ni,
I want to talk about:
benda yang aku takut.
Semua orang ada perkara
atau benda yang dia takut,
right?


Sebagai contoh,
Acrophobia : Fear of heights (takut dengan ketinggian)
Achluophobia : Fear of darkness (takut dengan kegelapan)
Autophobia : Fear of being alone (takut bersendirian)
Dentophobia : Fear of dentist (takut dengan doktor gigi)


Ada banyak lagi jenis
phobia dalam dunia ni.
Dulu aku ni Dentophobia.


Alah,
aku rasa semua budak-budak
mengalami Dentophobia.
Aku ingat lagi,
dulu aku pelik sangat kenapa
my mom cakap,
dia nak beli toys + Comic
untuk aku.


Rupa-rupanya,
dia nak ajak aku pergi
jumpa dentist.
Menangislah aku.


Tapi,
aku dah ok dah.
Sebab,
doktor gigi yang datang
ke sekolah hari tu cakap
gigi aku paling cantik.
Hohohohohho~


Alah,
mesti dia cakap
macam tu dekat budak-budak
lain juga.
Kan? Kan?


Aku paling tak faham
orang yang menghidap
Entomophobia : Fear of insects.
Takut dengan serangga.


Sebagai contoh,
Setiap kali dia nampak
ada serangga di atas lantai,
dia akan menjerit sambil melompat
macam ada singa atas lantai.


Well,
I don't know.
Maybe bagi orang yang
opposite gender akan kata
"That's cute."
Tapi, to me :
"It's ridiculous!"


Hah!
Serangga yang tak sampai
3 cm pun kau nak takut.
Bukannya berbisa pun~
Ceh! Perempuan betul.


Begitu jugalah dengan orang
yang melompat nampak
cicak, lipas, dragonfly~
Pfft~


Tapi,
ada satu benda ni,
yang aku rasa aku sorang
je yang takut.
Astraphobia : Fear of lightning.
Which is Hujan, Guruh, and Kilat.


Bila dah start mendung,
mood aku pun dah jadi mendung..
Kalau masa tu aku baru habis kelas,
aku akan cepat-cepat jalan
and bila sampai dekat bilik je,
aku terus letak bag semua,
and menyorok atas katil.
Tutup muka dengan bantal.
Hahahaha~


Kalau dah dengar bunyi kilat
berdentam-dentum,
pergghh~
Memang aku jadi batu
lah atas katil tu.
Aku tak akan berganjak
walaupun roommate aku ajak
makan dekat luar.


So,
that's mean,
bila hari hujan je,
roommate aku akan belikan
makanan untuk aku.
Heee~


Tapi,
pernah satu hari,
time tu aku ada exam.
Jarak dewan dengan bilik
aku agak jauuuuuuuh~
And tiba-tiba time tu mendung
plus bunyi guruh sikit-sikit.


Aku jalan punyalah laju,
and bila bunyi guruh je,
aku akan tutup mata and telinga
sambil jadi batu dekat tengah-tengah jalan.


Bahaya tu~
Kalau aku tengah melintas
atas jalan raya time tu,
memang dah kena sound dengan
pemandu-pemandu lain.


Tapi,
aku tengok,
member-member aku
yang lain semuanya relax je~
Siap boleh main message dengan
boyfriend masing-masing
dekat tepi tingkap sambil
charge handphone.
Fuh~


Kilat yang bahaya tu,
mereka sedikit pun tak takut.
Tapi,
lipas, cicak, dragonfly yang kecil
tu pula yang mereka takut.
Apakah??


Lagi satu yang aku takut
Ophidiophobia : Fear of snakes.
Takut dengan ular.
Uggghhhhh~
nak taip perkataan tu
pun buat aku meremang~


Itu lagi dahsyat.
Tengok gambar pun aku takut.
Hari tu aku and my roommate
tengok gambar-gambar dekat
encyclopedia (ok, bunyi macam nerd.)
Then,
roommate aku suruh aku
sentuh gambar ular tu.
Seriously!
Aku tak boleh!
Aku geli! geli! Geli!!
Yuckk!


Lagi,
apa, eh yang aku takut?
Hurmmm...
Kalau kucing tu,
aku bukannya takut.
Aku cuma tak suka kucing.
Plus,
aku allergic dengan kucing.


Bercakap pasal allergic,
teringat pula aku masa
semester terakhir di UiTM.
Aku ada cerita dalam blog
aku pasal ni.


Masa tu aku dah 3 hari demam teruk.
Then,
aku pergi klinik UiTM sorang-sorang.
Bila sampai sahaja,
doktor cakap aku kena tahan
dekat ward,
sebab,
kalau aku balik sorang-sorang nanti,
aku confirm akan pengsan sebab
suhu badan aku yang tinggi.


Then,
masa dekat dalam ward tu,
doktor tanya aku ada apa-apa
allergic tak dengan ubat,
mana lah aku tau~
so,
dia pun INJECT aku dengan
ubat demam.

Sakit Woh~blogger-emoticon.blogspot.com



Lepas kena inject tu,
aku asyik "Achooo~" je.
then,
barulah mereka dan aku tahu
yang aku ni allergic dengan
ubat tu.
Mata aku time tu dah bengkak gila.
Even aku pun terkejut tengok
muka aku sendiri.
Hahhaahahh~


Kesimpulan yang anda dapat
daripada blog aku ni ialah,
1) Aku ni seorang yang sangat hebat,
sebab tahu jenis phobia. (^.^)v

2) Aku tak suka binatang yang tiada kaki and tangan (ulat, cacing... Yuck!)

3) Aku ni lemah-lembut orangnya.
Hahahahha~


Anyway,
semestinya,
nombor satu,
kita kena takut dengan Allah.
Right? Right?


Ok,
Have a Nice Day!
And,
To my friend :


blogger-emoticon.blogspot.com Taqim, Be Happy! blogger-emoticon.blogspot.com
___________________

4 comments:

Diana said...

ntah nye. syada lah tu.perempuan betul! cengkerik pon nk takut.haha ;p

AniZz said...

Wah! Akak xckp, ek? ko yg ckp~ Lntak kau, kang kne saman ngn syada bru tau. AHahahha~

sirenility said...

hahahaha....aku ellergic ape la gaknye ek.....

AniZz said...

Dila, kau kn perfect~ msti xde allergic pnye lah~ (aku serious ni!)