Friday, December 17, 2010

Humble ke pemalas?

Anda semua mesti tahu, kan?
Yang pukul 7.30 pm,
ada movie di Disney Channel (615).



Semalam ada cerita
Wizards of Waverly Place. (klik link)
Aku dah pernah tengok cerita ni,
cuma ada some part yang aku
tak tengok lagi.


So,
aku pun tengok je lah cerita ni.
Pada masa yang sama,
my mom tengah sibuk print
gambar cake untuk di letak dalam
folder and catalog,
untuk senang bagi customer buat
tempahan nanti.


My mom panggil aku
yang tengah menonton TV tersebut.
Dengan malasnya aku pun pergi.


Dia tanya pasal bagaimana nak
edit gambar kek tersebut sebab
my mom nak letak nombor kod
sekali.


So,
aku pun ajarlah my mom
cara nak guna software
Photoscape.


Lepas tu my mom tanya lagi,
bagaimana nak berurusan dengan
Microsoft Word pula ni.
So,
aku ajarlah basic nak crop
gambar and letak frame
dengan menggunakan
Microsoft Word.


And my mom tanya lagi,
bagaimana nak letak gambar
mengikut imiginasi my mom.
Aku pun cakaplah aku tak tahu
pasal letak-letak gambar semua ni.
Then terus pergi tengok TV.


2 jam 30 minit kemudian,
my father and adik no.2 pun
pulang daripada masjid.
Adik no.2 aku pergi tengok my mom.
Seperti yang di jangkakan,
"Kakak, sini kejap~"


Adik no. 2 : Cuba tolong mother ni. Angah tak tahu.

Mom : Tu lah. Mother buat sorang-sorang je tadi.

Aku : Kakak tak tahu buat~




Mom : Mother cuma tahu buat ni je, itu pun yang
kakak ajar tadi.

Aku : Kakak tak tahu~ (ambil mouse, click sana, click sini..) Dah. (edit 1 page dalam masa : 15 saat)




Mom : (pandang adik no.2) Macam tu tak reti? Mother buat 2 jam, dia buat
sekejap je..

Adik no.2 : (batu api) Entah, dia buat punyalah laju. Tap, tap (buat gaya aku click mouse),
dah siap.. Ha, cuba buat ni pula. Macam mana nak letak gambar jadi macam ni?
Sebab dia asyik ke atas je.




Aku : Manalah kakak tahu yang ni~ (ambil mouse, click sana, click sini..) Dah. (edit 1 page dalam masa 10 saat)

Mom : (pandang adik no.2) Macam tu dia kata tak tahu?




Ok,
in the end,
aku lah yang buat sorang-sorang
akhirnya.
My mom letak gambar siap-siap,
and aku tolong editkan dan print.
Semuanya siap dalam masa tak sampai
30 minit.


So?
Ni humble ke, pemalas?
Mesti korang kata aku ni pemalas, kan?


Sebenarnya,
masa my mom panggil aku
untuk tolong dia tadi,
masa tu tengah iklan.
So,
dalam masa 5 minit,
aku kena berfikir dengan pantas,
untuk menjawab soalan my mom.


Bila my mom terangkan masalahnya,
aku punya otak 60% dekat TV,
40% dekat situ.
Aku cuma dengar my mom cakap :
"Bla..bla.. gambar.. bla..bla.. edit.."


So,
aku pun tunjuklah software untuk edit.
Lepas ajar my mom basic,
guna 'Contrast', tools, frame, text,
aku pun tengok my mom buat pula,
just in case my mom terlupa.


Soalan kedua,
aku dengar my mom cakap,
"gambar ..bla..bla.. nak crop?"
Ok,
so, aku ajarlah macam mana nak
crop, frame, etc dekat Microsoft Word.


Lepas tu,
masa tinggal 1 minit.
Tak lama lagi cerita tu nak start.
My mom pun tanya lagi,
yang aku dengar :

Mom : Bla..bla..bla..bla..bla.. gambar.

Aku : Kakak tak tahu lah mother~ Mother buatlah
coding dulu, then letak macam biasa lah kot.. Entah, tak tahu.
Aaahhh~ cerita dah start lah mother.

Mom : Ok. (aku rasa my mom cakap tu. Entahlah..) (^.^)v




Bila cerita tu dah habis,
and adik no.2 aku panggil,
aku start mendengar
percakapan mereka dengan lancar.
Fuh, Audio version yang High Quality.
(faham tak? Tak faham, tak pe..)


Masa aku dengar masalah mereka,
aku pun cakap dalam hati,
"Ah~ maybe my mom nak buat macam ni kot.."
Sebab tu lah jadi 15 saat semua tu.


The thing is,
my mom ni,
jarang guna Microsoft Word.
Tapi,
kalau cakap pasal Microsoft Excel,
Fuh~ Expert gila.
Aku pun tak pernah terfikir Excel boleh buat
macam tu sekali.


My mom memang number 1
kalau guna Microsoft Excel.
Sebab,
tugas my mom banyak yang
kena guna software tu.


Kehebatan aku dengan Microsoft Word : 70% (humble~)
Kehebatan my mom dengan Microsoft Word : 69% (kurang 1% dari aku)


Kehebatan my mom dengan Microsoft Excell : 99% (waaah~)
Kehebatan aku dengan Microsoft Excell : 02% (serious aku tak tahu!)


Macam tu jugalah dengan kelas.
Kalau dah lapar,
60% fikir pasal makanan,
40% tumpuan dalam kelas.


Dengar lecturer cakap :
"Marketing strategy.. bla..bla.. increase.. bla..bla.."


Haha! Haha! Haha! Haha! Haha!


So,
lepas ni,
aku kena bawa gula-gula
dalam kelas,
since aku jenis yang tak boleh makan
breakfast.


P/S : Thank you sebab sudi 'memandang' my blog.
And thank you Puan Ratna (I know your status. Hebat, kan?), sebab
follow my blog. Kirim salam dekat your husband. Heeee~ (^.^)v



Have a Wonderful Day! ___________________________

3 comments:

abilmetot said...

Hi sis. You've been tagged.
SINI

sirenility said...

hahahaha....ko ni hebat!!
npe xbgtw % ko utk power point..
aku blaja komputer dr kecik..
last1 aku study ngn ko one week je power point...
perhhh.....

AniZz said...

% aku utk power point? sikit je kot~
Aku xrti lah~ Entah ble aku ajar kau??