Tuesday, December 14, 2010

AniZz dan Buku~

Sekarang ni,
dalam rumah aku ada,
Atok, nenek, my dad, my mom,
aku, adik no.2, and Darwisha.
7 orang semuanya.


Saje je nak mention
nama-nama mereka,
sebab aku tengah kira berapa
pinggan and gelas aku nak letak
atas meja untuk lunch nanti.
Hahahah~
(7 rupanya...)


Ok,
Malam tadi,
ketika cengkerik bergesel-gesel (lain macam je bunyinya),
katak menyanyi-nyanyi,
burung hantu berkicauan (huh?),
serigala ber "Awuuuuuuuu~"


Perlahan-lahan aku membuka
pintu bilikku.
Ku pandang kiri, tiada orang.
Ku pandang kanan, tiada orang.
Aku memandang ke arah jam.
Pukul 11 malam.


"Yes! Semua orang dah tidur!"
Aku berjalan perlahan-lahan
menuju ke arah meja makan,
lalu mengangkat tudung saji di atas meja.


Tiba-tiba,
atok aku berjalan di sebelah aku,
menuju ke arah toilet.
Niat aku untuk curi-curi makan
terbantut disitu.


Cepat-cepat aku berpura,
mengangkat lauk dan menyimpannya
di dalam fridge.
Konon-kononnya nak simpan
untuk makan esok.


"Aiissshhh~"

Aku yang kelaparan tu,
terus masuk bilik kehampaan.


Jam menunjukkan pukul 11.30 malam.
Ketika semua orang dewasa dan Darwisha
telah di sah kan tidur,
aku......


Aku pun start membaca Manga
di dalam laptop ku.
Bukan majalah Mang** yang
ada gambar artis MELAYU seksi-seksi
bergambar di dalam swimming pool tu.


Aku baca komik Manga,
iaitu komik yang dilukis dari Jepun.
Well,
aku suka Anime and Manga.
Kalau anda tidak tahu apa itu
Anime atau Manga,
tidak mengapa.
Biarlah aku sorang je yang tahu.
Itu adalah bahan bacaan orang
bermuka muda dan berjiwa muda.


Aku tak macam member-member
aku yang lain,
suka baca novel.


Aku TAK SUKA baca novel.
Banyak sangat kena baca.
Mata aku sakit.
Aku lebih rela study dari baca Novel.
Cewah!


Bercerita pasal Majalah Mang**,
aku tak faham kenapa dulu,
senior-senior aku time High School,
suka 'bebenor' baca Majalah tu.



Bila aku tengok,
dalam tu just cerita pasal artis-artis,
and gossip-gossip,
Gambar artis tu pulak,
fuh~ jangan cerita lah~
Aku tak faham,
kenapa mesti ada gambar dalam
swimming pool?


Mengapa? Mengapa? Mengapa? Mengapa? Mengapa?


Nama jelas-jelas nama orang Islam.
Tapi,
pakaian dia (girl) bikini~
Entahlah~
Maybe itu attraction majalah tersebut.


Hari tu,
my mom tanya Darwisha,
nak beli buku apa?
Then,
Darwisha tunjuk Majalah Mang**.
Hahahahha~


My mom gelak lah,
apa lagi~
Umur baru 4tahun dah pandai
nak baca majalah tu.
Maybe sebab majalah tu
colorful,
so, dia ingat tu buku cartoon lah agaknya.


Anyway,
kepada adik-adik yang
masih bersekolah,
tak payahlah baca
benda yang bukan-bukan tu~
Aku tak cakap 'Benda apa' yang
bukan-bukan tu.
Fikirlah sendiri~


Berbalik kepada cerita Manga (Jepun)
yang aku baca tu..Hmmm...
Aku rasa ada banyak benefit
baca Manga (Jepun) tu.
Sebab,
aku dah rasa English tu macam
bahasa ayahanda ku~
Ahahahah~


Keburukannya?
aku sukar untuk faham
bila baca buku bahasa Melayu.


Aku ada adik saudara yang suka
sangat tukar bahasa bila
tengok cerita Cartoon di Astro.
Masa tu kami tengah tengok cerita
'The fairly odd parents'
Channel Nickelodeon.


Seriously,
aku tak faham apa yang
cartoon tu cakap.
Aku kena dengar betul-betul,
baru dapat tangkap apa
yang dia cuba sampaikan.


Darwisha yang dah biasa tengok
English Version,
asyik tanya aku dia cakap apa je.


Dulu,
Darwisha pernah 'mengamuk'
dekat rumah.
Masa tu my mom tidur,
Darwisha pula merengek suruh
aku tukar bahasa dalam
cerita Upin and Ipin
di Disney Channel.


So,
bagi mengelakkan kena marah
dengan my mom,
aku pun tukar lah Bahasa Melayu.
Dia nangis lagi kuat.
Dia nak yang English.


So,
aku tukarlah yang English tadi tu,
dia still cakap aku tipu.
Aku debik karang!



Rupa-rupanya,
dia tak suka Upin and Ipin
cakap Bahasa Inggeris.
Dia tak suka orang Melayu
cakap English dengan slang Melayu.


So,
bagaimana aku selesaikannya?
Aku pukul dia dengan bantal,
and then tutup TV.
"Jom, main game."
So,
dia berhenti menangis,
and main game di internet.


Ok,
sambung cerita tadi,
Aku start baca Manga (Jepun) tu
dari pukul 11.30 sampailah 2 pagi.
Masa tu aku cakap kat diri aku,
"AniZz, lepas habis chapter ni, kau tidur."



So,
bila aku habis je baca ending
chapter tu,
aku cakap :
"Aggghhhh! Girl tu kena kidnap pulak!"


So,
aku start baca Chapter seterusnya,
"Agghhhh! Girl tu termasuk dalam dunia Magic Kingdom pulak!!!"


Again,
Aku baca chapter seterusnya,
dengan azam, habis je
chapter tu, aku nak tidur.
Tetapi, ending dia :
"Uuuuu~ Prince tu kahwin dengan girl tu~"


And,
aku start baca chapter seterusnya lagi,
dengan endingnya :
"Aggghhhh!! Prince tu hilang ingatan pulak!!"


So,
benda ni berlaku sampailah pukul
4.30 pagi.
Masa tu aku dah give-up.
Aku kena jugak tidur!


So,
aku pun tidurlah sampai pagi.
Tu je lah ceritanya.


Reading ni sebenarnya fun.
Aku suka membaca.
Kalau my mom tertinggal aku
dekat kedai yang penuh dengan buku,
aku tak kisah~


Aku pernah cakap dengan my friend,
"Kalau korang kurung aku dekat 1 bilik yang penuh dengan buku cerita + komik, etc, and lengkap dengan keperluan manusia, aku boleh survive."


"Tapi, kalau korang kurung aku dekat 1 bilik yang penuh dengan novel, lengkap dengan keperluan manusia, and then, bila korang buka je pintu tu nanti, mesti korang nampak aku tengah pengsan atau dah gila."


I really hates Novel!
That's for sure!
hummpphh~

blogger-emoticon.blogspot.com



Have a Nice Day!
blogger-emoticon.blogspot.com
__________________

7 comments:

N said...

manga malaysia vs manga jepun =P

*comel sungguh muka2 mamat dan minah frontcover majalah manga tu, haha

AniZz said...

Definitely pilih yang Jepun tu!
So, N suka yg Malaysia pnye??

Comel? Biasalah~ Heee~ Penat touch up mke diorang tdi. Heee~ (^.^)v

N said...

woops,tak minat la manga malaysia..perasan jer lebih manusia2 dlm tu.bek bca manga jepun.awek dlm tu lagi comel2 XD

sirenility said...

anis...sile hormat warge pecinta novel.show no mercy~~

AniZz said...

Dila... kau... minat novel??????? Bilakah??

Oh ye x ye gak. Ko kn pndai mnulis~
(serious ak puji!)

Alah, aku just ckp btape ak xske bce nvel. That's all. (^.^)v

Diana said...

same lah kite..xminat novel..cewah. ;p

AniZz said...

Ye ke, Diana?? Boleh percaya ke nie~