Tuesday, July 19, 2011

Entry untuk Adik anonymous..

Ok,
first sekali,
ini bukan entry untuk
secret crush yang aku saja je
gatal tulis 'Anonymous'.



Ini adalah entry khas untuk
pembaca I yang telah membuat
pertanyaan tentang UiTM ku~



Mulanya aku dah nekad,
aku tak akan tulis entry baru
kalau tak ada orang tulis comment
untuk aku.



Tiba-tiba,
aku nampak laptop aku bercahaya~
Ada orang comment blog aku~
Yahooooooo~~~
(bunyi macam blog aku tak pernah ada orang comment je)



So,
entry ini khas untuk dia.
Aku akan tukar 'Aku' kepada
'Akak'.
Sebab dia tu adik.



Eh,
kejap.
Baik aku tukar 'Aku',
kepada 'Beta'.
Martabat lagi tinggi.
Hahahhahaha~




Sesi Soal Jawab :




Q : Hye

Hai. Assalammualaikum.
(^0^)v




Q : Akak UiTM Bandaraya Melaka, kan?

Akak bukan bangunan.
Akak manusia yang belajar di sana.
Hahaha..
Buat lawak bodoh pulak aku ni~




Q : Sahsiah rupa diri student Accountancy ke kelas?

Sama macam time Diploma dulu.
Kalau awak bukan dari UiTM,
sahsiah rupa diri dia :


Yang lama :




Yang baru :





Gambar ini di ambil dari Google.
Kalau nak tahu lebih official,
klik : sahsiah rupa diri.



Tapi,
kalau nak tahu jawapan berdasarkan
pengalaman akak (cewah!),
akak nak bagi tips.



Kampus ni sangat sejuk.
Serious! Tak tipu!
Sejuk! Sejuk! Sejuk!



Kalau bawa air panas dari rumah,
confirm, lepas kelas,
air tu dah jadi sejuk macam
baru keluar dari fridge.



So,
kalau boleh,
bawalah pakaian macam sweater or cardigan.
Kalau nak bawa baju sejuk macam
pakaian time musim salji tu pun boleh,
tapi.. err... macam over je.
Hahahahah~



Kalau bab pakaian ke kelas,
boleh pakai baju kurung,
baju t-shirt lengan panjang untuk siswi,
lengan panjang atau pendek dan berkolar
untuk siswa.



Akak selalu je pergi kelas
pakai baju t-shirt lengan panjang
atau blouse. (feewwiiitt~)
Hahahaah~



Jeans boleh pakai.
Kasut pula tak boleh pakai
yang slipper, kalau boleh
bertumit, even 1 inchi.



Kalau pakai slipper or
sandle yang menyerupai slipper,
and time tu pula Mak cik guard nampak,
confirm kena saman.
(Akak pernah nampak budak kena saman
depan lift pula tu.)




Kesimpulannya,
mesti pakai baju lengan panjang
untuk siswi.
Macam mana Islam sebut pasal
etika berpakaian, macam tu lah
sahsiah rupa diri.



And no baju ketat and singkat
sampai nampak punggung.
Kalau senior nampak,
confirm bising 24 jam.
(sorry, akak anti-senior JPK)



Masa awak masuk nanti,
ada orentasi.
Rasanya wajib pakai baju kurung.
Masa orentasi, wajib pakai tudung.
Kalau rambut awak blonde,
kena hitam kan balik.
Nanti kena saman.



Q : Cara study di UiTM dan lecturernya?


Hahaha~
Aissshhh...
Kalau akak dapat 4 flat,
laju je akak menaip, tau.



So,
akak taip lambat-lambat
lah ye.
Sebab akak tak dapat 4 flat.
Huhu...



Awak dari STPM ke?
Sebab gaya soalan macam dari STPM
or matrikulasi.
(^0^)v



Cara belajar dia,
sama macam belajar dekat sekolah.
Cikgu ajar, student dengar.



Cuma,
bila dah masuk university,
gaya ajarannya berlainan.



Kadang-kadang,
lecturer just ajar,
and lantak lah student faham ke tak.
Tapi tak semua lecturer macam tu.



Kadang-kadang,
buku kata lain,
lecturer tu kata lain.
So, tanya je lecturer tu.
(Nama lecturer di rahsiakan. Hahahah~)



Ada lecturer yang kelas start
pukul 12.30,
tapi datang pukul 1.30 petang.
Kadang-kadang tak datang terus.
Alasan dia : penat.
Terbakar jiwa raga ku.
(nama lecturer juga di rahsiakan)

(^0^)v



And ada satu lecturer account ni,
dia sangat garang and tegas.
Dia selalu bagi student latihan.
Banyak pula tu.



Dulu,
akak tak suka lecturer yang
suka bagi banyak homework.
Rasa macam nak tukar kelas je.



Tapi,
bila dah merasa lecturer yang
LANGSUNG atau JARANG GILA
bagi homework,
akak rasa macam nak tukar
ke kelas yang lecturer dia
bagi banyak homework.



Sebab?
Homework tu memboleh kan kita
cepat faham.
Serious!
Ini bukan ayat dari budak nerd, ok?



Tips akak :
Pergi kelas nanti,
jangan lupa bawa pendrive.
Sebab, lepas kelas,
boleh minta slide show
dari lecturer.



Bukan slide show yang gambar-gambar
kenangan memori silam tu.
Nota-nota dalam slide.
Kita kan dah alaf 21.



Penting!
Sebab, kadang-kadang,
exam keluar sebiji dalam
latihan-latihan dalam notes
yang lecturer tunjuk dalam kelas.



Masa tu,
menangis air mata darah
pun dah tak boleh lagi.




So,
itu je lah, kot.
Jangan risau,
lecturer semua baik.
Kalau kita buat baik,
dia baik lah.



Last info and tips :


1) Kelas start pukul 8.30 pagi. Habis pukul 6.30 petang,
atau 10.30 malam. Datang lah awal. Sebab,
lecturer tak suka student datang lambat, and kalau
datang lambat, kena berebut lift.
(Note : Bukan setiap hari kelas full.)



Lift ada 4 je.
1 untuk lecture, 3 untuk student.
Kalau dah lambat sangat,
nanti awak akan merasa penangan
tangga maut.



Jangan lupa bawa air mineral!
Confirm anda akan memerlukannya
selepas menaiki tangga itu.
(Record akak : naik tangga 12 tingkat
tanpa henti. *pengsan*)



2) Cuaca dekat Melaka tak menentu.
Nampak macam panas, nanti,
tiba-tiba je hujan.



3) Bangunan UiTM kita ada 1 je.
Ada lagi 1 extra, nama dia bangunan Graha.
Kalau dalam jadual ada tulis 'ZG',
maksudnya, kelas anda dekat situ.



4) Kampus kita ni betul-betul dekat bandar.
Belakang campus ada Pizza Hut,
sebelah bangunan campus ada The Store.
(Contact me kalau nak tahu tempat shopping)



5) Bawa tali kad matrix. Masa daftar pakai
lawa-lawa, sebab nak tangkap gambar untuk
kad matrix sekali.



6) Print banyak-banyak untuk surat tawaran UiTM.
Mana tahu, anda akan memerlukannya di kemudian hari.



7) Jangan lupa buat medical check up!



8) Awak boleh contact akak dekat sini : Tuanku Anizz (klik sini).
Boleh lah tanya akak apa-apa je.




Tahniah, and welcome to our campus!




_____________Anizz_____________

11 comments:

Anonymous said...

aiseyyymannn. boleh plak sy tanya "awak uitm bndr melaka kan?" hahaha. xperasan. keslhn tatabahasa. =p

oh,sy diploma uitm perak. tp sy tanya sebab kat uitm sy,budak akaun WAJIB pakai bj kurung. budak course lain,ikut suka laaa kan.tanya psl lcturer plak,sbb nak tau beza lcturer yg ajar dak dip and ajar dak degree.
:)

pape pun,thanksssss for the infooo kak!

sy dah add fb akk..Diyanh Ismail tu sy. sy byk nak tanya psl shopping ni!!!! hahaha. tp nnti kat fb laa.

thanx again..
;)
bye

AniZz said...

nk tahu beza lect Degree n lect Dip?

Lect Degree : Awak semua ni dah jadi student Degree. Tak akan lah semua benda saya nak suap macam dekat Diploma lagi?


Lect Diploma : Awak semua ni dah jadi student Diploma. Tak akan lah semua benda saya nak suap macam dekat sekolah lagi?



Beza pada nama. Hahahhaha~


Dah add FB? Bagus. Nanti kalau jumpa kat sana, bley r kita gi tngok wayang sme2.

konoha_villagerz said...

fuiyoo!!!!anis dh ade junior la....
hehhee~

AniZz said...

Konoha : Biasalah~ feymes (^0^)v

Wawa Zolkepli said...

aku taw lecturer yang PENAT tuh! hahaha

AniZz said...

Wawa : Hahaha~ Aku tau kau tau~ tpi jgn mention nme lectrr tu kt sni. mti aku kalau dia saman. (^0^)v

bikbigbeak said...

kak ni gile hebat lah..hahaha

Anonymous said...

akak kita bakal student bulan 9 ni uitm bandar melaka.nervous la pulokk sekarang akak still study ke dah graduate hihhihi masa orientasi okay tak?ke macam matrik hampeh gilorrr penat gilerrr plis lah jawab 'tak' sebab dah 4 bulan cuti takut badan tekejut hihi

hatehateha said...

kak ckp tak boleh pakai kasut?habis nak pakai apa g kelas?ngeh ngeh tak faham jap

AniZz said...

Jeans boleh pakai.
Kasut pula tak boleh pakai
yang slipper, kalau boleh
bertumit, even 1 inchi.


Ayat sambung tu.
"Kasut pula tak boleh pakai yang slipper". Nak jaga paragraph. Yeah, bad idea. sorry.

Nurein Azmi said...

Akak macam mna tukar kls ?