Sunday, May 29, 2011

Confused - PART 1

Semalam,
kawan aku telefon.
Masa tu aku tengah tidur,
siap mimpi lagi.



Aku mimpi,
aku tengah jawab exam paper Math.
Kawan aku, Farah siap offer nak bagi tiru lagi,
sebab dia dah ada skema jawapan.



Masa tengah jawab exam tu,
aku pelik sebab,
selalunya, aku mesti akan
well prepared bila nak jawab exam,
lebih-lebih lagi subjek mengira.



Lepas tu,
macam mana kawan aku tu,
boleh dapat skema jawapan time exam??



Sedar-sedar je,
kawan aku telefon.
Tiada nama tertera,
hanya nombor sahaja.



Kawan A : Hello, Anizz. Kau tidur ke? Kau tau tak, Farah nak bertunang hari ni?

Anizz : Farah? Biar betul! Patutlah aku mimpi pasal dia tadi. Dengan siapa?



Kawan A : Entah. Mana lah aku kenal.

Anizz : Tak kan lah dengan boyfriend dia, bukan dah clash ke?



Kawan A : Dah clash? Tak tahu pula aku. Jom pergi sekali?

Anizz : Rumah dia dekat mana? (sebab aku rasa, rumah dia jauh dari rumah aku.)



Kawan A : Alah, dekat je. Ana (another friend of mine) tahu kot.
Anizz : Eh, kejap. Ni siapa ni? Wawa ke? Dayah? (both classmate University aku)




Kawan A : Tak lah. Ni Mizah!

Anizz : Mizah? Kejap. Farah mana yang nak bertunang ni?




Kawan A : Alah, Farah classmate kita dulu tu.
Anizz : Kejap. Aku dah confused. Ni kawan University ke, sekolah menengah?

Kawan A : Anizz! Ni Mizah lah. Kawan University apa nya. Sekolah menengah la..

Anizz : Hahaha.. sorry. Nama classmate aku dekat campus pun Farah juga.



Bila dah banyak sangat kawan,
aku dah confuse,
yang mana satu kawan University,
kawan sekolah menengah,
atau sekolah rendah.



Dulu,
aku selalu pelik,
kenapa my mom cakap dia
terlupa nama kawan lama dia.
Bagi aku,
kenapa mesti terlupa nama
kawan sendiri?



Ambil kau.
Bila dah tua sedikit dari usia muda aku,
(nak juga mention aku muda)
baru aku tahu,
tak semua nama kita akan ingat.



But don't worry,
muka still aku ingat.
Cuma nama je, aku terlupa.
Hehhehehe...




Tapi,
kalau aku terlupa siapa itu 'Mizah', (kawan)
aku sanggup di hukum buang negara.



Mizah tu kawan aku dari
sekolah tadika lagi.
Biasalah, dulu mana ada
sekolah Per-ra (pelat Darwisha).



Rumah kami pun dekat.
My mom hanya akan izinkan aku keluar,
kalau Mizah yang ajak.
Confirm permohonan akan di luluskan.



Contohnya : Situasi # 1


Anizz : Mommy, Mizah ajak pergi shopping.

Mom : Ok.



Situasi # 2

Anizz : Mommy, Angelina Jolie ajak pergi shopping.

Mom : Tak payah pergilah. Jaga adik dekat rumah. Mommy ngan Daddy nak pergi kenduri.




See?
Situasi yang sama,
cuma nama je yang berlainan.
Kalau Mizah ajak,
confirm aku pergi.



Even aku malas nak pergi pun,
my mom and dad akan paksa aku pergi.



Aii...
Bila lah Mizah nak ajak aku :


Anizz : Mommy, Mizah ajak pergi Paris.



Mesti my mom akan cakap 'OK' juga.
Hahhahahaaah~




Tapi,
the funny thing is,
masa aku tengah bersiap
dalam bilik,
my dad pesan :


Dad : Kakak pergi kenduri dengan Mizah ke? Pakai baju kurung!

Anizz : Ok.



Apa punya pesanan daaa~
hahahhah~
Selalunya, ayah-ayah akan berpesan,
jaga diri, jalan elok-elok..



Tapi,
my dad just ingatkan aku,
suruh pakai baju kurung pula.
hahahahaah~



Sebab,
dulu, aku pernah pakai
baju t-shirt @ Blouse and jeans bila : 1) Pergi ber raya pada hari Raya PERTAMA.
2) Kenduri, majlis bertunang, etc.



And,
aku ni jenis jarang and tak suka pergi kenduri.
Rimas bila berada di tempat yang
panas, sesak and ramai orang.



Mungkin sebab tu,
my dad pesan,
bila pergi kenduri,
kena pakai baju kurung.
Hahhahaha... (^0^)v


_______________Anizz_______________

3 comments:

konoha_villagerz said...

cik mek!!!org g kenduri mmg la pkay baju kurung...
mane ade kay jeans!!!

:P

Wawa Zolkepli said...

ade kah wawa tuh aku?

kalau aku : TERHARU NYERR ANIZZ INGT AKU TIME BANGUN TIDOWW!

kalau bukan aku : ...(kene ckp pape ker?)

AniZz said...

Konoha : Cik mek, aku tau la~~

Wawa : Yup, kau lah 'Wawa' tu.. Sila t'haru cpat. Serious, suara dia sbijik cm kau. Hahhahaha~